Saturday 7 February 2015

12 Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W serta kelebihannya.

Allah S.W.T memberikan ganjaran yang sangat besar kepada yang mengamalkan sunnah. Satu sunnah diamalkan secara berterusan diberikan 100 ganjaran mati syahid. Sedangkan satu ganjaran mati syahid sudah cukup menjamin untuk masuk syurga.

Makanan Kegemaran Rasulullah
Makanan Kegemaran Rasulullah s.a.w


1. Barli - Bagus untuk demam jika dibuat sup.

2. Kurma - Rasulullah (SAW) bersabda rumah yang tidak mempunyai kurma adalah seperti rumah yang tidak ada makanan.

3. Buah Tin - Buah dari syurga boleh mengubati buasir.

4. Anggur - Nabi suka buah anggur. Ia membersihkan darah, menguatkan buah pinggang dan membersihkan perut.

5. Madu - Ia adalah makanan segala makanan, minuman segala minuman, ubat segala ubat. Mengubati cirit-birit jika dibancuh dengan air panas, membuka selera, menguatkan perut, membuang kahak. Elok diminum pada waktu pagi dengan air suam.

6. Tembikai (Segala Jenis) - Nabi berkata wanita mengandung tidak akan gagal melahirkan anak yang baik dari segi perwatakan dan wajahnya.

7. Susu - Rasulullah (SAW) bersabda susu baik untuk membuang panas badan. Menguatkan belakang, memperbaiki otak memperbaharui pandangan mata dan memuang kelupaan.

8. Cendawan - baik untuk mata, perancang keluarga.

9. Minyak Zaitun - Rawatan kulit dan rambut. Melambatkan penuaan dan merawat radang perut.

10. Delima - Membersihkan tubuh dari syaitan dan bisikan syaitan selama 40 hari.

11. Cuka - Rasulullah (SAW) bersabda sebaik-baik hidangan makanan adalah KHAL(cuka).

12. Air - Minumn terbaik. Jika dahaga hendaklah disedut perlahan-lahan. Jangan diteguk kerana akan menyebabkan mudah mendapat sakit pada hati.

Nabi Muhammad s.aw adalah sebaik-baik ikutan. Apa yang nabi buat, apa yang dimakan serta apa yang diamalkan seeloknya menjadi amalan kita juga. Mudahan kita menjadi ummat yang mendapat syafaatnya. Sedikit perkongsian tentang Makanan kegemaran Rasulullah.Semoga Makanan Kegemaran Rasulullah S.A.W ini menjadi Makanan Kegemaran kita semua.

No comments:

Post a Comment